Wiosenne wypieki – Ptysie kawowe

Mimo że pogoda za oknem daleka jest od wymarzonej, już sama myśl o nadejściu upragnionej wiosny napawa optymizmem i chęcią do kulinarnych eksperymentów. Tym bardziej warto uczcić tę wyjątkową okazję. Jak? Oczywiście pysznym wypiekiem, przygotowanym ot tak… prosto z serca - na przykład szybkimi, kawowymi ptysiami. Oryginalne połączenie smaku kremu Karpatka i aromatycznej kawy zbożowej z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

 

 

Ptysie kawowe

 

Składniki:

 

Ciasto: 

·         1 opakowanie Ciasta Karpatka Delecta

·         125 g masła

·         250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol

·         4–5 jaj (w zależności od wielkości)

 

Nadzienie:

·         4 gruszki

·         1 litr soku z czarnej porzeczki

·         500 ml mleka

·         4 torebki kawy zbożowej Anatol

·         4 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

1.       Przygotuj ciasto na karpatkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, zamieniając wodę na napar z kawy zbożowej. Piecz je na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika w temp. 220oC przez 25−30 minut. Po upieczeniu, wytnij kółka za pomocą obręczy – po 2 na jedno ciastko.

2.       Obierz gruszki ze skórki, przekrój je na połówki i gotuję na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki przez ok. 20 minut. Całość odcedź i odstaw do ostygnięcia.

3.       Przyrządź kawę zbożową na bazie mleka. Zawartość torebki z kremem wymieszaj w 1/3 porcji mleka, a resztę zagotuj. Do gotującego się mleka wlej krem, wymieszaj i ostudź. Miksuj chłodny krem, dodając do niego 4 łyżki masła.

4.       Upieczone ptysie nadziej kremem i przełóż gruszkami. Udekoruj cukrem pudrem.

 

Smacznego!